Dünyadan Haberler

Deepfake nedir? Deepfake nasıl anlaşılır? Deepfake yasal mı?

Yapay zeka ve makine öğrenimi teknolojileriyle üzerinde değişiklik yapılmış videolara ‘deepfake’ adı verilir. Deepfake, var olan bir video dosyasındaki öğenin değiştirilmesini sağlar. Kullanılan teknoloji ile gerçekçi sonuçlar verir. Konunun uzmanı olmayan kişiler, içeriğin sahte olup olmadığını anlayamaz.
DEEPFAKE İLE NE AMAÇLANIYOR?
Deepfake teknolojisi, ağırlıklı olarak özel efekt için kullanılır ancak siyasi propaganda veya başka herhangi bir amaç için kullanılması da mümkündür. Bu teknolojiyle, politikacıların ve ünlülerin, aslında hiç yapmadıkları şeyleri söylüyor ve yapıyormuş gibi göründükleri videolar oluşturmak mümkündür. Bunu yapmaktaki amaç, bir filmi daha etkileyici hale getirmek, bir propaganda yapmak veya sadece eğlenmek olabilir. Amaç, bu teknolojiyi kullanan kişinin niyetine göre değişir.
DEEPFAKE VİDEOLAR YASAL MI?
Deepfake videoları illegal değildir. Ancak Türk Medeni Kanunu, Türk Borçlar Kanunu, Kişisel Verileri Koruma Kanunu, Türk Ticaret Kanunu, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, 5651 sayılı kanun ve Türk Ceza Kanunu, kişilik haklarını koruma altına almıştır. Bu haklara elbette kişilerin görüntüleri ve sesleri dahildir.
Bir kişi için deepfake video yaratmak , o kişinin buna açık rızası olmadığı sürece kişilik haklarına bir saldırı sayılacak ve bu yasalar uyarınca tazminat, para cezası ve hatta hapis cezası gibi yaptırımlara tabi olacaktır.
GÜVENLİK TEHDİTİ OLUŞTURUR MU?
Deepfake, hem bireyler hem de genel olarak toplum için birden çok güvenlik tehdidi oluşturan bir teknolojidir. Örneğin, biri ayrıldığı sevgilisi için bir video yaratıp çevrimiçi olarak paylaşabilir. Bu, kelimenin tam anlamıyla bir itibar suikastı olacaktır. Ancak deepfake teknolojisinin neden olduğu tehditler, bununla sınırlı değildir.
SAHTE HABER VE PROPAGANDA
İkna edici bir deepfake video, muhalifleri veya devletleri karalamak için propaganda amaçlı kullanılabilir. Örnek olarak, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden kısa bir süre sonra ortaya çıkmaya başlayan deepfake videoları gösterebiliriz. Bu videolar, Ukrayna cumhurbaşkanının teslim olduğunu gösteriyordu. Deepfake teknolojisi, siyasi bir rakibi karalamak ve seçmenleri etkilemek için de kullanılabilir. Sahte medyanın sahte haber (fake news) risklerini yükseltme ve ana akım medyaya güvensizliği artırma potansiyeli de bulunmaktadır.

Deepfake nedir? Deepfake nasıl anlaşılır? Deepfake yasal mı? .

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu