Ekonomi

Kur Korumalı Mevduat Sistemi ‘kambur’ oldu…

Tugay Candan – @TugayCandann

Mail: [email protected]

Ukrayna’daki çatışmalar sürerken, dolar/TL’de 14.60’a dayandı. Dövizdeki artış akıllara iktidarın sarıldığı Kur Korumalı Mevduat Sistemini getirdi. Sistemin Hazine’ye yükü şimdiden 2 milyar dolara yaklaştı. Prof. Dr. Mustafa Özer, Rusya-Ukrayna temelindeki gelişmelerin kurda dönemsel oynamalara yol açacağını, ülkede kurun artışındaki şartların sürdüğünü söyledi.

Rusya’nın Ukrayna’daki operasyonları başlatmasıyla 13.50 seviyesinde seyreden dolar/TL 14.60’a dayandı. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 Aralık’ta açıkladığı Kur Korumalı Mevduat Sistemi ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının (TCMB) ‘arka kapı’ operasyonuyla 18’den 12’lere düşürülen kur, yeniden bu 14.50 seviyelerini aştı.

Kurdaki artışla ilgili gözler Ukrayna ve Rusya arasında devam eden çatışmaların seyrine çevrilirken, Kur Korumalı Mevduat Sistemi şimdiden Hazine’nin üzerine büyük bir yük bindirdi.

2 MİLYAR DOLAR…

Ekonomist Prof. Dr. Mustafa Özer, bu yükün şimdiden 2 milyar dolara yaklaştığını söyledi. Rusya-Ukrayna arasındaki çatışmalarla ilgili yaşanacak olumlu gelişmelerin kurda kısıtlı bir düşme eğilimi yaratacağına dikkat çeken Özer, kurun yönünü kısa vadede daha çok, sermaye giriş ve çıkışlarının etkileyeceğini belirleyerek, şu an Türkiye’den bir sermaye çıkışı olduğunu belirtti.

‘DÖVİZDEKİ ARTIŞIN SEBEPLERİ SÜRÜYOR’

Kur Korumalı Mevduat Sisteminin, kurdaki artışın önüne kısa süreli bir geçiş sağladığının altını çizen Özer, döviz artışını tutmak için bunun sürdürülebilir olmadığını kaydetti. Özer, dövizdeki artışın asıl sebebinin kötü ekonomi yönetimi ve belirsizlik olduğunu vurgularken, bu artışın sebeplerinin sürdüğünü ifade etti.

KUR KORUMALI MEVDUAT SİSTEMİ NEDİR?

(Prof. Dr. Mustafa Özer’in, İleri Haber’deki “Aldığınız abdest ürküttüğünüz kurbağaya değecek mi?” başlıklı yazısından…) Hazine ve Maliye Bakanlığı’na göre KKM, gerçek kişiler tarafından TL cinsinden 3, 6, 9 ve 12 ay vadeler ile açılabilen, minimum faiz oranının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faiz oranı olarak uygulanacağı, TL vadeli hesapları üzerinde işleyecek faiz ile hesap açılış ve vade tarihlerindeki kur değişim oranı kıyaslanarak, bunlardan yüksek olan oran üzerinden nemalandırılacak vadeli hesaptır. Bankaların vereceği faiz oranı politika faiz oranının en fazla üç puan üzerinde olacaktır. Şu anda politika faizi yüzde 14 olduğu için bankaların vereceği maksimum faiz oranı yüzde 17 olacaktır. Bu hesaplar için uygulanacak kur farkı hesaplamalarında TCMB tarafından her gün saat 11.00’de açıklanacak ABD doları döviz alış kuru kullanılacaktır. Vade sonunda kur değişimi faiz oranından fazla olursa fark müşteri hesabına TL olarak yansıtılacaktır. Eğer banka, yeni açılan 3 ay vadeli bir KKM hesabına yüzde 14 faiz uygular ve 3 ay sonra kur artışı yüzde 20 olursa, banka aradaki 6 puanlık farkı Hazine’den alıp mevduat sahibine ödeyecektir.



Yazıyı Kaynağından Okuyun →

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu