Enflasyonda döviz kurunun yansımaları hissedildi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından “Aylık Fiyat Gelişmeleri” raporu yayımlandı. Raporda, enflasyondaki artışta döviz kurunun etkilerinin de hissedildiği belirtildi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından enflasyon rakamları dün açıklanırken, yıllık enflasyonun yüzde 36,08, aralık ayı enflasyonunun ise yüzde 13,58 olduğu belirtilmişti. TÜİK verileri uzun süredir tartışma konusu olurken, Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) tarafından yapılan hesaplamada ise 2021 yılı enflasyon artışının yüzde 82,81 olduğu belirtilmişti.
Ekonomideki veriler, Merkez Bankası tarafından yayımlanan “Aylık Fiyat Gelişmeleri” raporunda da yer aldı. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve parti yöneticilerinin dövizin yurttaşların hayatında belirleyici olmadığı iddialarına karşın, raporda enflasyondaki döviz etkisine de yer verildi.
‘YILLIK ENFLASYON TÜM ANA GRUPLARDA YÜKSELDİ’
Merkez Bankası’nın söz konusu raporunda şu ifadelere yer verildi:
“Tüketici fiyatları aralık ayında yüzde 13,58 oranında artmış, yıllık enflasyon 14,77 puan yükselişle 2021 yılını yüzde 36,08 seviyesinde tamamlamıştır. Yıllık enflasyon tüm ana gruplarda yükselmiş, enflasyondaki yükselişe en belirgin katkı temel mal ve gıda alt grubundan gelmiştir.
‘BİRÇOK KALEM ÜZERİNDE DÖVİZ KURU GELİŞMELERİNİN YANSIMALARI HİSSEDİLDİ’
Bu dönemde birçok kalem üzerinde döviz kuru gelişmelerinin yansımaları hissedilirken, kur geçişkenliğinin yüksek olduğu temel mal grubunda fiyatlar özellikle dayanıklı tüketim malları öncülüğünde yüksek bir oranda artmıştır. Dayanıklı tüketim malları arasında da otomobil fiyatlarındaki artış dikkat çekmiştir. Gıda grubunda yıllık enflasyon taze meyve ve sebze kalemlerinde görece daha ılımlı seyrederken, girdi maliyetlerinin etkisiyle taze meyve ve sebze dışı kalemlerde kayda değer bir oranda yükselmiştir.
‘TL’DEKİ DEĞER KAYBI NETİCESİNDE, ÜRETİCİ FİYATLARI KAYNAKLI BASKILAR OLDUKÇA GÜÇLÜ SEYRETTİ’
Uluslararası enerji fiyatlarında bu dönemde gerileme izlenirken, döviz kuru gelişmelerinin yansımalarıyla başta akaryakıt, tüp gaz ve kömür olmak üzere yurt içi enerji fiyatlarındaki artışlar devam etmiştir. Hizmet grubunda da yükselişler genele yayılırken, bilhassa lokanta-otel grubu fiyatlarındaki hızlanma gıda enflasyonundaki görünümün de etkisiyle belirgin olmuştur. Türk lirasındaki değer kaybı, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir ile tedarik zincirlerinde devam eden aksamalar neticesinde üretici fiyatları kaynaklı baskılar oldukça güçlü seyretmiştir. Bu görünüm altında, B ve C göstergelerinin yıllık enflasyonları ve ana eğilimleri belirgin bir yükseliş göstermiştir. “