TMO’nun arpa ve buğday ithalatı ihalesinin bedeli 285 milyon dolar
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Orhan Sümer, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) gerçekleştirdiği arpa ve buğday ithalatını Meclis gündemine taşıdı.
“İthal tarım hem yerli çiftçinin hem ekonominin belini büküyor” diyen CHP’li Orhan Sümer, TMO’nun gerçekleştirdiği ekmeklik buğday, arpa, ham ayçiçeği yağı ithalatlarına ilişkin ihale sonucu toplam 285 milyon 644 bin 800 dolar ödeneceğini söyledi.
‘TÜRKİYE ÜRETSEYDİ BU PARALARI ÖDEMEK ZORUNDA KALMAYACAKTI’
Gerçekgündem’in haberine göre Sümer, “Defalarca yerli tarımın ve çiftçinin desteklenmesi gerekiyor dememize rağmen ithal tarım politikalarına devam ediliyor. Türkiye’de ithal edeceği bu arpa ve buğdayı yerli çiftçi eliyle üretseydi bu paraları ödemek zorunda kalmayacaktı” dedi.
MADAGASKAR’DAN BÖRÜLCE İTHALATI
Sümer, Meclis gündemine taşıdığı ithalat ihalesine ilişkin, “AKP iktidarının tarım politikaları incelendiğinde herkes bir akıl tutulması yaşandığını görecektir. Madagaskar’dan börülce ithal ediyoruz. Öyle ki bahsettiğimiz ülkede 40 yıldır ağır kuraklık yaşanıyor. Halkının yüzde 70’i günlük 1 dolar gelire sahip ve ülkede büyük kıtlık yaşanıyor” diye konuştu.
‘EKONOMİK KRİZDE DÖVİZ ÖDEMEK ZORUNDA KALMAZDIK’
“Böyle bir ülkeden bakliyat ithalatımız yüzde 193 artmış durumda. Tarım Bakanlığı bu politikalarla artık sadece yerli çiftçiye değil ülkeye de ihanet içerisindedir” diyen Sümer, açıklamasını şöyle devam ettirdi:
“AKP iktidarının ekonomi politikaları olduğu gibi tarım politikaları da hatalı. Ne yazık ki hepsi zincirleme bir şekilde birbirlerini etkiliyor. Defalarca yerli tarımın desteklenmesini, Türkiye’nin kalkınmasının yolunun planlı, teknolojik tarımsal faaliyetlerden geçtiğini söyledik. Çiftçilerimiz neredeyse gün aşırı eylem yapıyor. AKP İktidarı duymuyor. Buğdayın keşfedildiği topraklarda ithal buğday, ithal arpa kabul edilebilir bir politika değildir. 285 Milyon Dolar, yerli çiftçilerimize dağıtılsa hem daha verimli ürünler elde edilir hem de bu ekonomik kriz de döviz ödemek zorunda kalmazdık.”