Türkiye ile ABD arasında ‘Dijital Hizmet Vergisi’ anlaşması
Türkiye ve ABD, Dijital Hizmetler Vergisi uygulayan Avusturya, Fransa, İngiltere, İtalya ve İspanya ile ABD arasındaki ortak uzlaşı metnine Türkiye’nin dahil olması konusunda anlaştı. Karar, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklandı.
Anlaşmaya göre, küresel cirosu 20 milyar euroyu ve yüzde 10 vergi öncesi kârlılık eşiğini aşan çok uluslu şirketlerin, yüzde 10 kârlılık seviyesini aşan kârının yüzde 25’i, ilgili ülkede fiziki bir varlığı olmasa bile pazar ülkelere dağıtılacak. Ülkeler de bu gelire kendi vergi oranlarını tatbik ederek kurumlar vergisi alacaklar. Dünyanın en büyük ve en kârlı yaklaşık 100 büyük global şirketin yıllık 125 milyar doların üzerindeki kârı ülkeler arasında yeniden dağıtıma tabi olacak ve bu şirketler gelir elde ettikleri ülkelerde kurumlar vergisi ödeyecekler.
Türkiye ve ABD’nin ortak beyanı olan açıklamada 8 Ekim 2021 tarihinde çok uluslu şirketlerin vergilendirilmesi konusunda 136 ülke tarafından varılan mutabakatta, geçiş sürecinin nasıl belirleneceği konusunda bilgilendirme yapıldı.
Duyuruda şu ifadelere yer verildi:
“8 Ekim 2021 tarihinde Türkiye ve ABD, OECD / G20 Kapsayıcı Çerçevesi üyesi olan diğer 134 ülke (Avusturya, Fransa, İtalya, İspanya ve Birleşik Krallık dahil) ile birlikte, Ekonominin Dijitalleşmesinden Kaynaklanan Vergi Sorunlarının Giderilmesine Yönelik İki Sütunlu Çözüm Beyanı üzerindeki siyasi uzlaşıya katılmıştır.
21 Ekim 2021’de ABD, Avusturya, Fransa, İtalya, İspanya ve Birleşik Krallık, 1. Sütun’u uygularken mevcut Tek Taraflı Önlemlere ilişkin geçiş yaklaşımını (“Tek Taraflı Önlemler Uzlaşması”) benimseme konusunda siyasi bir uzlaşıya varmıştır. Tek Taraflı Önlemler Uzlaşması, bahsi geçen altı ülke tarafından bu tarihte yayımlanan ortak beyanda (”21 Ekim Ortak Beyanı”) yer almaktadır.
Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye’nin Dijital Hizmet Vergisi ve ABD’nin Dijital Hizmet Vergisine ilişkin ticari tedbirleri bakımından, Tek Taraflı Önlemler Uzlaşması kapsamında geçerli olan şartların aynısının Türkiye ile ABD arasında da geçerli olacağı konusunda anlaşmışlardır. Buna göre, 21 Ekim Ortak Beyanında yer verilen Tek Taraflı Önlemler Uzlaşması, Türkiye ile ABD arasındaki bu ortak beyana, atıf yoluyla dâhil edilmiştir.
Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri, bu uzlaşı kapsamındaki taahhütler konusunda ortak bir anlayışa sahip olunması için yakın temasta kalacak ve bu konuda görüş farklılıkları olması halinde bu durumu yapıcı diyalog yoluyla çözmeye çalışacaklardır.”
ABD EK GÜMRÜK VERGİLERİNİ KALDIRACAK
ABD, Ocak 2021’de Türkiye, Hindistan, İngiltere, İtalya, İspanya ve Avusturya’ya dijital hizmet vergisi nedeniyle ek gümrük vergisi koyma kararı aldığını ve haziranda, Türkiye’nin ABD’ye ihraç ettiği halı, cam, seramik ve mücevherat endüstrilerindeki 32 ürün yüzde 25 oranında ilave gümrük vergisi uygulanması kararı açıklamıştı.
Varılan anlaşmaya göre, kurumlar vergisine ilişkin son varılan anlaşmayı içeren çok taraflı sözleşme imzalanıp yürürlüğe girene kadar dijital hizmet vergileri uygulanmaya devam edecek. Geçiş döneminde yeni kurallar geçerliymiş gibi kurumlar vergisi hesaplanılacak.
Ancak Ocak 2022’den sonra alınan vergiler yeni düzenleme kapsamında şirketlerin ödemesi gereken tutarı aşarsa bu miktar vergi alınan ülkelerde şirketin gelecekteki vergi yükümlülüklerinden düşürülecek.