İktisatçı Mustafa Özer, Erdoğan’ın açıkladığı ‘Ekonomik Reform Paketi’ni değerlendirdi: ‘IMF’siz IMF programı’
Mehmet Fırat Özgür-@zgr_frt
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Ekonomik Reform Paketi’ni açıkladı. Pakette esnafa yönelik vergi muafiyeti vaat edilirken, emekçilere yine yer verilmedi.
‘IMF’SİZ IMF PROGRAMI’
Paketi İleri Haber’e değerlendiren Prof. Dr. Mustafa Özer, açıklamalardan halka fayda sağlayacak bir adımdan öte halkın muzdarip olacağı adımlar atılacağının görüldüğünü belirtti. Kredi ertelemelerinin kalıcı çözümler getirmeyeceğine dikkat çeken Özer, “Bu programa ‘İMF’siz İMF programı’ denebilir. Sadece İMF’ye gitmeden, İMF’nin ‘Şunları yap’ diyebileceği bir takım sıkılaştırma önlemleri söz konusu. Halka verilen kredilerin ertelenmesinden bahsediliyorlar. Nereye kadar erteleyecekler? Bu adımlar kalıcı tedbirler değil. Günü kurtarmaya dönük adımlar. Belli ki yakın zamanda seçim var çünkü bu program bir seçim beyannamesi gibi hazırlanmış” dedi.
‘KALICI ÇÖZÜM BU İKTİDARIN GETİRECEĞİ BİR ŞEY DEĞİL’
Özer, açıklanan paketin bir umut vaat etmediğini belirterek, “Kalıcı bir çözüm bu iktidarın getireceği bir şey değil. Kamunun önderliğinde yeni bir sanayileşme politikasının uygulanması kalıcı bir çözümdür. Sürdürülebilir bir büyüme gerekiyor. Sanayinin dışa bağımlılığını kurtarmadan, büyümeyi cari açık prangasından kurtarmadan hiçbir şeyi çözemezsiniz. Ortak bir havuzdan yönlendirmeden, kurdukları ayrı ayrı kurumlarla bu sorunların çözülmeyeceğini herkes biliyor” diye konuştu.
‘BU ÖNLEMLERLE Mİ BU SORUNLARI ÇÖZECEKLER?’
Türkiye’nin çok ciddi yapısal sorunları olduğunu vurgulayan Özer, bu yapısal sorunların başında cari açık ve büyümenin onunla şekillenmesi, enflasyon ve işsizlik sorunları olduğunu ifade etti. Bu sorunlara yüksek bütçe açıklarının da eklendiğini dile getiren Özer, “Eskiden sadece ödenenler dengesi kısıtı ve krizi ihtimali varken buna bir de kamu kesimi finansman krizi olasılıklarını eklediler. Bu önlemlerle mi bu sorunları çözecekler?” diyerek Erdoğan’ın reform paketi açıklamalarına tepki gösterdi.
‘DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATINI NEDEN KALDIRDINIZ?’
Türkiye’nin gıda yoksulu konumunda bir ülke haline geldiğini belirten Özer, ülkede yalnızca emekçilerin değil doğanın da talanı ve sömürüsünün bu konuma gelmekte etkili olduğunu söyledi. İthal etmeden büyüyemeyen bir ekonomiden beklentinin yüksek olmaması gerektiğini ifade eden Özer, “Kamunun gücünü, kamu öncülüğünde birtakım politikaları yaşama geçirmeye çalışıyorum’ diyorlar, o zaman Devlet Planlama Teşkilatını neden kaldırdınız? Ekonomide her şeyi dolarla okuyan insanlar bile yaşananların farkında. Diyelim ki çok güzel şeyler söylediler, yaptılar; hiç sormazlar mı 18-19 yıldır neredeydin diye?” şeklinde konuştu.