Ekonomi

IMF’ye borç verilmedi, taahhütte bulunulan kaynak aktarılmadı

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ”IMF’ye 5 milyar dolar borç verdik” beyanına yönelik bugün kaleme aldığı yazıda, “IMF, Türkiye’den borç istemedi. Türkiye, IMF’ye borç vermedi. IMF üyesi Türkiye, bu sıfatı dolayısıyla 2012 yılı başında Meksika’da toplanan G-20 zirvesinde alınan karar gereği, diğer ülkelerle birlikte IMF’ye bir taahhütte bulundu” ifadelerini kullandı.

DEVA Partisi Genel Başkanı ve eski Ekonomi Bakanı Ali Babacan’ın bakanlığı dönemindeki açıklamalarına da yazısında yer veren Toker, “Babacan, o açıklamasında IMF’nin 5 milyar doları istemediğini de kayda geçirmiş. Aradan geçen 6 yıl boyunca bu yönde bir isteğin gelmediğini, dolayısıyla taahhüt olarak çıkacak bu kaynağın aktarılmadığını biliyoruz” değerlendirmelerinde bulundu.

‘DEFALARCA TEKZİP EDİLDİ, GERÇEĞİ ANLATILDI’

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ihtiyaç duydukça başvurduğu ‘IMF’ye 5 milyar dolar borç verdik’  beyanı, bağımsız iktisat yazarları tarafından defalarca tekzip edildi. Gerçeği anlatıldı” diyen Çiğdem Toker şöyle devam etti: ”Ama belli ki ya anlamı olmuyor ya da Erdoğan, biatçı medyanın habercilikle maluliyetine fazla güveniyor. Oysa gerçekler öyle açık ve çeşitli formlarda arşivlerde durmakta ki; insan bunca bilgi/belgeye rağmen, aynı yanıltıcı beyanın ısrarla tekrarına -her şeye rağmen- şaşırmadan edemiyor.” 

Toker’in yazısında konuya ilişkin öne çıkanlar şu şekilde: 

G-20 ülkeleri öncülüğünde bir grup ülkenin, toplam 456 milyar ABD Doları tutarında taahhütte bulunulduğunu belirten Babacan’ın verdiği bilgileri geniş olarak aktaracağım.  Ki, “IMF’ye borç verdik” masalına karşı bir kayıt daha arşivlerde yerini alsın.

İşte Babacan’ın 2014 Haziran’ında verdiği bilgiler:

– Ülkemiz adına TCMB, 5 milyar ABD Doları tutarında taahhütte bulunmuştur. Bahse konu taahhütler, IMF’nin esas kaynaklarının olası bir küresel/bölgesel kriz sırasında fon kaynaklarına olan talebi karşılamakta yetersiz kalması durumunda ülkelerden talep edilecektir. Halihazırda taahhüdümüze yönelik bir talep bulunmamaktadır.

– Taahhüde konu kaynağın kısmen ya da tamamen kullanılması durumunda, azami geri ödeme vadesi 10 yıl olarak tanımlanmıştır.

– Ancak, IMF’nin kaynak ihtiyacının devamı halinde TCMB’nin uygun görüşü alınmak kaydıyla, söz konusu vadenin 15 yıla kadar uzatılması mümkündür.

– Öte yandan imzalanan bu anlaşma çerçevesinde, ülkemizin acil bir ödemeler dengesi ihtiyacı olması durumunda, IMF’ye sunulacak kaynaklar TCMB’ye hemen geri ödenecektir.

Yazının tamamı için tıklayın.

Yazıyı Kaynağından Okuyun →

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu