Ekonomi

Alım gücü geriliyor

İleri Haber

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre resmi enflasyon bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15.7 artış gösterirken, gıda fiyatlarındaki artış yüzde 19.5 oldu.

Buna göre resmi rakamlar üzerinden yapılan hesaplamaya göre bir önceki yıla göre ücreti resmi enflasyon oranında artan bir ücretli geçtiğimiz yılın aynı ayına göre gıda karşısında alım gücünü reel olarak yaklaşık yüzde 3.2 oranında kaybetti.

TÜİK sebze fiyatlarında aylık olarak yaşanan sert düşüş, yıllık bazda da sebze fiyatlarını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18.16 oranındageriye çekti. Ancak bu veriler 12 aylık ortalamalar üzerinden sebze fiyatlarının (Haziran 2019-Temmuz 2018 ve Haziran 2018-Temmuz 2017 dönemleri karşılaştırıldığında) yüzde 57’lik bir artış yaşadığı gerçeğini gizleyemiyor.

Bununla birlikte ücretli haziran ayında diğer tüm gıda ürün gruplarında alım gücünü yitirdi. Alım gücü kaybı meyvede 11.7, ekmek ve tahıllarda yüzde 7.7, ette yüzde 5.5, süt, peynir ve yumurta grubunda yüzde 4.6, katı ve sıvı yağlarda yüzde 5.8, balıkta yüzde 6.7, “Şeker, reçel, bal, çikolata ve şekerlemeler” grubunda yüzde 1.9 oldu.

Birleşik Metal İşçileri Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) olarak, TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) Madde Fiyatları, Tüketici fiyat endeksi ana grup ve alt ana gruplara göre endeks rakamlarıüzerinden yaptığımız hesaplamaya göre resmi sebze fiyatlarındakisert düşüşe karşı, kimi temel harcama kalemleri için ücretlinin alım gücünü büyük oranda azalttı.

2018 yılının Haziran ayı ile 2019 yılının Haziran ayı karşılaştırıldığında enflasyon oranında ücret artışı alan bir ücretlinin alım gücünü gıda ürünlerinde yüzde 3.18 oranında kaybettiği görülüyor.

Ücretlilerin alım gücü kaybıtemel madde gruplarında ciddi boyutta. Ücretlilerin en çok alım gücü kaybı yaşadığı ürün grubu meyveler. Haziran 2019’da bir ücretli geliri ile Haziran 2018’deki geliri ile yaklaşık yüzde 12 daha az meyve alabiliyor. Alım gücü kaybı ekmek ve tahıl ürünlerinde yüzde 7.7, ette yüzde 5.5, süt, peynir ve yumurtada yüzde 4.6.

Yazıyı Kaynağından Okuyun →

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu