İBB’nin borcu 27 milyar lira!
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nin mayıs ayı oturumunda İBB’nin 2018 yılı kesin hesabı oy çokluğu ile kabul edildi.
Bilançodaki rakamları değerlendiren İBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, İBB’nin 2018 yılı faaliyet raporuna göre 22 milyar lira olan borcunun kesin hesaba göre 26 milyar 800 milyon liraya yükseldiğini açıklayarak vahim tablonun daha da kötü bir hal aldığını vurguladı.
MÜTEAHHİTLERE BORÇ 5 MİLYAR LİRA
İBB’nin müteahhitlere olan borcunun 5 milyar TL’yi bulduğuna dikkat çeken Balyalı “Bu olağanüstü bir artış. Müteahhitlere olan borcumuz 2018 sonunda 4 milyar 338 milyon iken 2 sene önce 1 milyar 892 milyonmuş. İnsan bu kadar süre içerisinde hiç mi para ödenmedi diye düşünmüyor değil” dedi.
500’DEN FAZLA ALACAKLI VAR
Balyalı, şu anda 500’den fazla firmanın İBB’den alacaklı olduğunu belirterek “Bu firmaların 300’den fazlası aslında çok düşük alacakları olmasına rağmen belediyemizin kapısına her gün gidip geliyorlar. Çoğu firma 6 aydan beri buradan neredeyse doğru düzgün bir ödeme alamıyor. Bu sürece şahit oldum. Çok sayıda firma geliyor ödeme istiyor ama ne yazık ki ödeme sıkıntısı var çünkü bütçe her ay düzenli olarak açık veriyor” diye konuştu. Bunun en önemli nedeninin merkezi idareden gelen paylarına azalması olduğuna dikkat çeken Balyalı “Ekonomik kriz kendini çok ciddi oranda hissettiriyor. Artık bu mali yönetim anlayışı kesinlikle sürdürülemez, yeni bir mali yönetim anlayışı geçmeye ihtiyaç var” dedi.
Balyalı, bilançoya göre İBB kasasında 2018 sonunda sadece 102 milyon lira bulunduğunu ancak piyasaya verilen çeklerin ve ödeme emirlerinin toplamının 508 milyon lirayı bulduğunu vurguladı. Baylayı “Yani kasamızda para yokken dışarıya karşılıksız olarak çek ve ödeme emri vermişiz. İBB gibi önemli kuruluşlara yaklaşmayan işler. Bu mali anlayıştan İBB yönetiminin çıkması gerekiyor” dedi.
1717 MAKAM ARACI
Bu tablonun arkasında hatalı yatırım kararları, büyük borçlanmalar, piyasa değerinin üzerinde verilen ihaleler ve siyasetin iştirakler aracılığı ile finanse edilmesinin yattığına dikkat çeken Balyalı iki örnek verdi. Makam aracı saltanatına değinen Balyalı “İBB’nin kiralık binek araç sayısı 1717. İBB’de yönetici kadrosunda başkan dışında bir genel sekreter, 7 genel sekreter yardımcısı, 29 daire başkanı, 100 müdürün de bulunduğu 643 yönetici var. Yani 643 kişiye 1717 araç var. Resmi kuruluşlara verdiğimiz araçlar da var. Onları çıkarsak geriye 900 kadar araç kalıyor.Bunlar nereye gidiyor? Kim kullanıyor? Gereğinden fazla araç kullanmaktan vazgeçsek yıllık 60-70 milyon lira tasarruf ederiz” dedi.
Sözcü’den Özlem Güvenli’nin haberine göre Balyalı, diğer bir örnek olarak da TÜGVA Genel Merkez binasının İBB tarafından inşa edilmesini gösterdi. Balyalı “TÜGVA Genel Merkezi’ni İBB 30 milyon lira civarında para harcayarak yaptı. TÜGVA genel merkezi inşaatının parasını niye İBB ödedi? İhale dosyasındaki adı ‘Eyüp Gençlik Merkezi.’ Eğer burası TÜGVA genel merkezi olduysa Eyüp Gençlik Merkezi nerede? Hiçbir tahsis, protokol ya da meclis kararı da yok. Bu ciddi bir suçtur kanuna aykırıdır” uyarısı yaptı.