Türkiye’de buğday ekim alanı yüzde 23 azaldı
Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) 15’incisi düzenlenen uluslararası kongrede buluştu.
TUSAF Başkanı Eren Günhan Ulusoy, son yıllarda dünyada olduğu gibi Türkiye’de de buğday ekim alanlarında azalma olduğunu hatırlatarak, “Türkiye’de 2000 yılında 9.4 milyon hektar olan buğday ekim alanı, yüzde 23 azalarak 2018 yılında 7.3 milyon hektara gerilemiştir. 2019 yılında da bu alanın yüzde beş daha azalması bekleniyor. Ancak orta vadede, ekim alanlarındaki azalışı sonlandırmak zorundayız” diye konuştu. Ulusoy, bu yıl yağışların iyi gitmesi nedeniyle geçen seneki gibi buğdayda 20 milyon tonluk bir rekolte beklediklerini ifade etti.
Konuşmasında ekmek zamlarına da dikkat çeken TUSAF Başkanı Ulusoy, enflasyonla mücadele kapsamında unun çuvalını 85 TL olarak belirlediklerini anımsattı. Ekmeğin maliyetinde unun payının yüzde 30 olduğu bilgisini veren Ulusoy, “Kamuoyunda oluşturulamaya çalışılan algının aksine unda yaşanan enflasyon, TÜİK verilerine göre, TÜFE değerlerinin çok altındadır. Aydınlık’tan Recep Erçin’in haberine göre, 2016 Ocak ayından 2019 Şubat sonuna kadar toplam TÜFE artışı yüzde 49 iken, unda gerçekleşen artış sadece yüzde 22’dir. Aynı dönemde ekmekte yaşanan fiyat artışı ise TÜİK enflasyon verilerine göre yüzde 38’dir” dedi.