Kısa vadeli dış borç stoku 200 milyar doların üzerine çıktı
Merkez Bankası (MB) tarafından Mart 2023 dönemine ilişkin kısa vadeli dış borç istatistikleri açıklandı. Buna göre kısa vadeli dış borç stoku Mart sonunda yüzde 8,7 artışla 161,4 milyar dolar oldu. Bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku yüzde 8,2 artarak 66 milyar dolar olurken diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku yüzde 2,4 artışla 56 milyar dolara yükseldi. Vadesine 1 yıl veya daha az kalmış kısa vadeli dış borç stoku ise 2023 ilk çeyrek sonu itibariyle yeni tarihi zirvesine çıkarak 203.3 milyar dolara yükseldi. 2022 yılı sonunda rakamın 190.2 milyar dolar olduğu dikkate alındığında artış 13.1 milyar dolar oldu.
RİSK PRİMİNDE YÜKSELİŞ SÜRÜYOR
Seçimler sonrası Türkiye’nin risk priminde (CDS) görülen yükseliş ivmesi devam ediyor. Seçim öncesi 500 puanın altına kadar düşen risk primi 675 baz puanla Ekim 2022’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Gelişen piyasalar ligine bakıldığında Türkiye risk primi en yüksek ikinci ülke konumunda. Türkiye’nin üzerinde 5 bin baz puanın üzerindeki risk primiyle Arjantin geliyor. Türkiye’nin ardından ise Güney Afrika 317 baz puanla Güney Afrika yer alıyor.
Finans Uzmanı Ömer Rıfat Gencal, sosyal medya hesabından son verileri değerlendirirken “Kısa vadeli borç stoku 1 yıl içinde dönenler dahil tarihi bir rekora imza attı ve 203.3 milyar dolar oldu. CDS 700’e doğru koşuyor. Anlamı, ödemeler dengesi krizine bu ekonomi yönetimi ile devam edilirse beklenenden çok daha yakınız. Türkiye’nin risk primi arttıkça borçlanma ve kaynak maliyetleri de artıyor…” ifadelerini kullandı.