Fitch, Türkiye’nin kredi notunu düşürdü
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu B+’dan B-‘ye düşürürken, görünümünü ise “negatif” olarak teyit etti. Fitch, Türkiye’nin kredi notunu en son 12 Şubat’ta BB-‘den B+’ya indirmişti.
Bloomberg’de yer alan habere göre Fitch, kredi notunun düşürülmesine ilişkin yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi:
“Artan geriye dönük endeksleme riskleri, liranın ek değer kaybetmesi ve döviz kuru geçişkenliğinin hem hız hem de büyüklük olarak artması nedeniyle yörüngesi belirsizliğini koruyor. Fitch, hızlı kredi büyümesinin hızını azaltmaya yönelik seçici makro ihtiyati politikaların ve daha sıkı sermaye akışı yönetimi önlemlerinin, makroekonomik ve finansal istikrara yönelik riskleri azaltmadığını düşünmektedir.”
“ENFLASYON YÜZDE 57’YE DÜŞECEK”
Fitch, Merkez Bankası’nın politika faizini, hızla yükselen enflasyona, Ukrayna’daki savaşın emtia piyasaları üzerindeki etkisine ve çoğu gelişmiş ekonomilerde sıkılaşan para politikasına rağmen, Aralık 2021’den bu yana yüzde 14’te tuttuğuna dikkat çekti.
Yayımlanan raporda, 2022’de yıllık enflasyonun ortalama yüzde 71,4’e çıkmasının, 2023 yılında ise bu oranın yüzde 57’ye gerilemesinin beklendiği açıklandı.
“KIRILGANLIKLAR ARTTI”
Fitch 12 Şubat’ta yayımladığı raporda, Türkiye’nin kredi notunu BB-‘den B+’ya indirdiğini, görünümünü ise “negatif” olarak teyit ettiğini açıklamıştı. Söz konusu raporda, “daha sık ve yoğun politika odaklı” finansal stres dönemlerinin, Türkiye’de yüksek enflasyonu, düşük dış likiditeyi ve zayıf politika güvenilirliği açısından kırılganlıkları artırdığını belirtmişti.