Ekonomi

“Şom ağızlılara bir kapaktır bu aslında”

Diyarbakır’da patronlarla bir araya gelen Nureddin Nebati, “2020’nin nisan ayına göre Türkiye 5 milyon yeni istihdam sağladı. Bu bir rekordur” dedi ve “Neye göre? Şom ağızlılara göre; ‘Öleceğiz, biteceğiz’ diyenlere bir kapaktır bu aslında” ifadelerini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ülke genelinde patronlar ile yaptığı toplantılara devam ederken son olarak Diyarbakır İş Dünyası Toplantısı’na katıldı ve ekonomiye ilişkin açıklamalarda bulundu. Koronavirüs pandemisine rağmen Çin’den sonra en çöok büyüyen ülkenin Türkiye olduğunu söyleyen Nebati, ekonomideki işlerin iyi gittiğini savundu.

Türkiye’nin büyüdüğünü ve bu süreçte istihdamın da arttığını öne süren Nebati, “2020’nin nisan ayına göre Türkiye 5 milyon yeni istihdam sağladı. Bu bir rekordur. Neye göre? Şom ağızlılara göre; ‘Öleceğiz, biteceğiz’ diyenlere bir kapaktır bu aslında” ifadelerini kullandı.

“Halkımızın refahını artırmak için pek çok üründe KDV oranının düşürdük” de diyen Nebati, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) kredilere ilişkin kararı hakkında da konuştu ve “Asıl karamsarlık sebebi rant ekonomisinden üretim ekonomisine geçişten kaynaklanıyor, eskisi gibi rant ekonomisi olmadığı için, artık para kazanmak için üretmek zorunda, üretmek zorunda oldukları için de karamsarlık yayıyorlar” diye konuştu.

‘ÇİN’DEN SONRA EN ÇOK BÜYÜYEN ÜLKE OLDUK’

Nebati’nin konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

“Son 2 yılda tüm dünya gibi Türkiye’yi de etkileyen bir salgınla baş başa kaldık. Ve bunu en iyi yöneten ülkelerin başında yer aldık. Gelişmiş ülkelerin ekonomide tökezlediği, sağlık hizmetleri açısında sınıfta kaldığı bir dönemden alnımızın akıyla güçlenerek çıktık. Çin’den sonra en çok büyüyen ülke olduk. 

‘ŞOM AĞIZLILARA KAPAK’ AÇIKLAMASI

Büyüme devam ediyor. Bu yıl ilk çeyrekte yüzde 7,3 gibi dengeli bir büyüme yakaladık. İmalat sanayinde makine teçhizat yatırımları 2019’un son çeyreğinden bu yana kesintisiz şekilde büyüyor. Nisan ayıyla birlikte toplam istihdamımızı 30,4 milyona çıkardık. Ülkenin tamamı üretiyor ve ihraç ediyor. İstihdamı da en üst düzeye getirmiş durumda. 2020’nin nisan ayına göre Türkiye 5 milyon yeni istihdam sağladı. Bu bir rekordur. Neye göre? Şom ağızlılara göre; öleceğiz, biteceğiz diyenlere bir kapaktır bu aslında.

‘HALKIMIZIN REFAHINI ARTIRMAK İÇİN PEK ÇOK ÜRÜNDE KDV ORANINI DÜŞÜRDÜK’

Yıl sonu ihracat hedefimiz 250 milyar dolar, daha erken ulaşacağız. Her ay ihracatta istisnasız rekorlar kırarak ilerliyoruz. 2023 yılında 300 milyar dolar ihracatı geçmiş olacağız. Halkımızın refahını artırmak için pek çok üründe KDV oranının düşürdük. Enflasyonla mücadeleye kararlılıkla devam edeceğiz.

‘TER DÖKEREK PARA KAZANIN AMA DÖVİZE YATIRIM YAPMAYIN’

BDDK düzenlemesinin amacı son derece açık; krediyi alıyorsanız, üretim yapın, ihracat yapın, ter dökerek para kazanın ama dövize yatırım yapmayın. Şimdi yine sazı ellerine aldı bizim karamsarlar, neymiş devlet müdahale ediyormuş, sermaye kontrol altına alınmış. Türkiye serbest piyasadan asla taviz vermeyen bir ülke. Bu ülke en doğru şekilde 20 yıldır nasıl yönetildiyse bundan sonra da yönetilmeye devam edecek. Türkiye ekonomi modeline uyum sağlayın.

‘KARAMSARLIK SEBEBİ RANT EKONOMİSİNDEN ÜRETİM EKONOMİSİNE GEÇİŞTEN KAYNAKLANIYOR’

Selektif kredisi anlayışıyla çalışıyoruz, kredilerin dövize gidişine izin vermeyiz. İsteyen kendi kaynağını istediği yerde kullanabilir, krediyi uygun alanda kullanmak zorundasınız. Proforma fatura karşılığı kredi alıp, sonra iptal edenler var, buna karşı adım atacağız. Asıl karamsarlık sebebi rant ekonomisinden üretim ekonomisine geçişten kaynaklanıyor, eskisi gibi rant ekonomisi olmadığı için, artık para kazanmak için üretmek zorunda, üretmek zorunda oldukları için de karamsarlık yayıyorlar.”

Yazıyı Kaynağından Okuyun →

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu