“Şeker zammı tüketicinin lehine olacak”
İYİ Parti’nin şeker fiyatlarına yapılan zamların arkasındaki nedenlerin araştırılması için verdiği önerge, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Önerge üzerine söz alan AKP Kars Milletvekili Yunus Kılıç, “Bu zam bir müddet sonra göreceksiniz; piyasadaki dengelemeyi sağlayacak, üreticinin ve tüketicinin lehine olacak” dedi.
Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü, geçen günlerde Tarım Kredi ve bazı marketlere ucuza sattığı şekere yüzde 67, diğerlerine ise yüzde 37 zam kararı aldı. Böylece son bir yılda şekerin kilosu 6,5 TL’den 24 TL’ye, çuvalı ise yaklaşık 220-250 TL’den bin 100 TL’ye yükseldi.
Fiyat artışlarının ve arkasında nedenleri araştırılması için İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) araştırma önergesi verildi.
‘ÜLKEMİZ ŞEKER KOMASINA SOKULDU’
Gazete Duvar’dan Müzeyyen Yüce’nin haberine göre Meclis’e sunulan önergesinin gerekçesini açıklayan İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel de fiyat artışlarına dikkat çekerek, “Şeker üretimindeki yanlış politikalar, hatalı özelleştirme kararları nedeniyle ülkemiz âdeta şeker komasına sokulmuş durumda. Ülkemizin şeker ihraç eden bir ülkeden şeker ithal eden bir ülke hâline gelmesi AK Parti’nin en büyük ayıplarından biridir” dedi.
Pancar üreticisinin artan maliyetler yüzünden topraktan uzaklaştığını, milletin de şeker fiyatlarından yakındığını kaydeden Erel, tarımsal desteklerin artırılması gerektiğine dikkat çekti.
‘ÖZELLEŞTİRME’ HATIRLATMASI
HDP adına söz alarak konuşan Ağrı Milletvekili Abdullah Koç da hükümetin yanlış politikası sonucu Türkiye’nin şekere muhtaç hale getirildiğini söyledi. İktidarın kamuya ait fabrikaları sattığına, bu politikadan şeker fabrikalarının da nasibini aldığına vurgu yapan Koç, kanun teklifine destek verdiklerini belirtti.
‘BİRİLERİ BURADAN KESESİNİ DOLDURUYOR’
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de “Geçtiğimiz yıl 400 bin ton stokla şeker üretimine geçildi, fabrikalar da 2 milyon 500 bin ton şeker üretti. Türkiye’nin 2 milyon 900 bin ton şekeri vardı. Yıllık tüketimimiz 2 milyon 700 bin ton, yani 200 bin ton fazladan şekeri olan bir ülkeyiz. Ama ne oldu? Mart ayında bunu açıklayan Bakanlık, mayıs ayında 400 bin ton şeker ithalatının kapısını açtı” hatırlatmasında bulundu. “Halk şeker alamaz hâle düşürüldü ama birileri buradan kesesini dolduruyor” diyen Gürer, “Derhâl özelleşen fabrikalar kamulaştırılmalı, o fabrikalar kamulaştırılırsa şekerdeki büyük oyun biter” ifadelerini kullandı.
‘YURT DIŞINDAN MÜTHİŞ BİR TALEP OLDU’
Şekerde özel sektör ile devlet arasındaki satış fiyatlarında, uluslararası şeker fiyatlarında ciddi bir kargaşa ve karmaşa olduğunu kabul eden AKP Kars Milletvekili Yunus Kılıç ise bu durumun nedenine ilişkin, “Türkiye’deki şeker fiyatları genellikle dünya piyasalarının 2 katı gibidir. Dolayısıyla siz Türkiye’de fazladan şeker üretseniz bile hiçbir zaman dış alıcınız olmaz, yani sizin şekerinize dış müdahale olmazdı. Fakat geçen yıl ilk defa gerçekleşen bir şey oldu: Döviz kurlarının Türkiye’de hızla yükselmesi ve dünyada şeker fiyatlarının artmasıyla bizim şeker fiyatlarımız ilk defa dünya fiyatlarının oldukça altında kaldı. Dolayısıyla yurt dışından müthiş bir talep oldu. Çok başlı bir krizde Türkşeker, yine de tüketicisine şekeri ucuz ulaştırabilmek için ucuz fiyattan şeker sunumunu uzun bir süre devam ettirdi” diye konuştu.
‘ÜRETİCİNİN VE TÜKETİCİNİN LEHİNE OLACAK’
Rusya ve Ukrayna krizinden dolayı da içerideki şekere talebin arttığını, bunun da serbest piyasadaki özel sektörün iştahını kabarttığını söyleyen Kılıç, piyasada şu anda meydana gelen ikili fiyat olayının tamamen özel sektörün bu iştahından kaynaklandığını savundu. Türkşeker’in uzun süre ucuz fiyattan şeker verebilme gayreti olduğunu ancak bu durumun sürdürülebilir olmadığını söyleyen Kılıç, yapılan şeker zamlarını savunarak, “Bu zam bir müddet sonra göreceksiniz; piyasadaki dengelemeyi sağlayacak, üreticinin ve tüketicinin lehine olacak” dedi.
ÖNERGE REDDEDİLDİ
İYİ Parti’nin önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.