Adnan Oktar Suç Örgütü davasında verilen cezalar onandı
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi, Adnan Oktar ile birlikte 14 kişinin, 8 bin 658 yıl hapis cezasına çarptırılmasıyla ilgili 73’ü tutuklu 215 sanıklı davada verilen hapis cezalarını onadı.
NE OLMUŞTU?
İstinaf Mahkemesi’nin Adnan Oktar Silahlı Suç Örgütüne yönelik 2021 yılında verilen kararı usulen bozulmasının ardından yeniden görülen davada mahkeme Adnan Oktar’a “Örgüt yöneticiliği”, “cinsel istismar”, “eğitim hakkının engellenmesi”, “eziyet”, “kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak” ve “kişisel verilerin kaydedilmesi” suçlarından şahsi olarak 891 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme örgüt yönetici olması nedeniyle diğer sanıkların da işlediği suçlardan Adnan Oktar’ı sorumlu tutarak neticeten 8 bin 658 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.
Mahkeme, örgüt yöneticileri Alev Babuna, Aylin Atmaca, Ayşegül Hüma Babuna, Bora Yıldız, Ulviye Didem Ürer, Yeliz Sucu, Merve Büyükbayrak, Sinem Hacer Tezyapar, Tarkan Yavaş, Halil Hilmi Müftüoğlu, İbrahim Tuncer, Mehmet Noyan Orcan ve Fatma Ceyda Ertüzün’ü de Adnan Oktar ile aynı hapis cezası olan 8 bin 658 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.
Mahkeme tüm sanıklara, “FETÖ silahlı terör örgütüne yardım” ve “siyasal veya askeri casusluğa teşebbüs” suçlarından beraat vermişti. 106 sanık hakkında sadece “örgüt üyeliği” suçundan 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi. 8 sanığa ise “örgüte yardım” suçundan 3 yıl hapis cezası, 16 sanığa da etkin pişmanlık hükümleri dikkate alınarak değişik oranlarda hapis cezası verilmişti.
Mahkeme 67 sanığa ise benzer suçlardan değişen oranlarda hapis cezası vermişti. Heyet ayrıca, sanık Mert Sucu’yu “örgüt üyeliği”, “cinsel istismar”, “cinsel saldırı”, “görevini yaptırmamak için direnme” ve 2 polis memuruna karşı “öldürmeye teşebbüs” suçundan 152 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırmıştı.
Heyet, 3 tutuksuz sanık hakkında ise tutuklama kararı çıkarılmasına karar verdi. Mahkeme, 3 sanığın dosyasının ise ayrılmasına hükmetmişti.