Ekonomi

Ahmet Şık, Borsa İstanbul’daki dalgalanmaları Bakan Nebati’ye sordu

TİP Milletvekili Ahmet Şık, Bakan Nebati’nin “Borsa İstanbul tavsiyesi”nin ardından meydana gelen dalgalanmalara ilişkin soru önergesi hazırladı.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin yurttaşlara “borsa yatırımı” önerisinde bulunmasının ardından medyana gelen yükseliş ve ters dönüşü Meclis gündemine taşıyarak Bakan Nebati tarafından yanıtlandırılması talebiyle soru önergesi hazırladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 23 Ağustos tarihinde “Döviz kuru ve diğer emtialarda dengeli bir seyir var. Getirisi enflasyonun altında. Vatandaşlara şu an en çok getiriyi getiren Borsa İstanbul. Vatandaşlarımızın nereye kanalize olacağı çok açık” diyerek yurttaşlara borsa yatırımı tavsiyesinde bulunmuştu.

Nebati’nin önerisinin ardından borsada hacimli bir yükseliş ve ters dönüş medyana geldiğini belirten Şık, soru önergesi hazırladı. Ahmet Şık soru önergesinde “Borsa İstanbul, 14 Temmuz’da gördüğü gün içi en düşük 2.375 seviyesinden sonra geçen hafta 13 Eylül’de 3.715 zirvesine tam iki ayda ulaşmıştır. Bankacılık endeksi de aynı tarihlerde 1.915,55’ten 5.102,50 seviyesine ulaşmıştır. Ancak 13 Eylül’deki zirvenin ardından bankacılık endeksi 13 gündeki yükselişini 5 günde geri vermiştir” ifadelerini kullandı.

Nebati’nin açıklamalarının spekülasyonlara ve anormal düzeyde dalgalanmalara neden olduğuna dikkat çeken Şık, “Bu dönemde yatırım yapıp zarar gören küçük yatırımcıların zararlarını karşılayacak bir çalışmanız var mıdır?” diye sordu.

Şık, Nebati’ye şu soruları yöneltti:

1-            Ekonomiden sorumlu bir Bakan olarak spekülasyonlara ve anormal düzeyde   dalgalanmalara yol açan bu süreçte açıklamalarınızın etkisini ve rolünü nasıl değerlendiriyorsunuz?

2-            İddialara göre borsadaki bu kadar hacimli bir yükseliş ve ters dönüş sonrası birçok aracı kurumun “aslında battığı” öne sürülmektedir. Bu iddialar doğru mudur? 

3-            Batışların önüne geçmek için Bakanlığınız ve Bakanlığınıza bağlı kurumların herhangi bir girişimi var mıdır?

4-            Bazı spekülatörleri kurtarmak adına kamu bankalarının hisseleri geri alma yoluna gittiği iddiaları doğru mudur? İddialara konu olan spekülatörler ve geri alım yapan yatırımcılar kiimlerdir?

5-            4 TL’den yıllarca alınmayan Halk Bankası hisselerinin 8 liradan 8.8 milyon lot satın alınmasının nedeni nedir?

6-            Bu dönemde yatırım yapıp zarar gören küçük yatırımcıların zararlarını karşılayacak bir çalışmanız var mıdır?

7-            Bu dönemde aşırı kar elde eden fon ve aracı kurumları hangileridir? Bu kurumlarla herhangi bir ilişkiniz var mıdır?

8-            Aşırı fiyat hareketlerinde Borsanın kendi içinde işlettiği kurallardan brüt takas, kredili işlem yasağı gibi önlem içeren kısıtlama uygulamaları neden hiç uygulanmamıştır?   

Yazıyı Kaynağından Okuyun →

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu