Can Atalay’ın komisyona seçilmesi Meclis’in kanaatini gösterir
İleri Haber
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın tutukluluğuna ilişkin konuştu. Dava sürecinin devam ettiğini ve yargıya müdahale edemeyeceklerini savunan Kurtulmuş, “Partilerin ortak eğilimiyle komisyona seçilmesi Meclis’in hangi kanaat içerisinde olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay, mazbatasını almasına rağmen hukuksuz şekilde cezaevinde tutulmaya devam edilirken; Yargıtay tarafından tutuklu bulunduğu Gezi Davası’na ilişkin tebliğnamede de cezasının onanması talep edildi. Atalay’ın yaşadığı hukuksuzluğa dair siyasi parti temsilcileri, demokratik kitle örgütleri ve avukatlık meslek örgütleri başta olmak üzere birçok kurumdan hukuka uyulması yönünde çağrılar yapıldı.
‘KİMSENİN OTURDUĞU YERDEN ‘CAN’IN DOSYASINA BAKSIN’ DEME HAKKI YOKTUR’
Fiilen 599 milletvekilinin yer aldığı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) başkanlık eden AKP’li Numan Kurtulmuş, CNN Türk’e verdiği röportajda Atalay’ın durumuna ilişkin konuştu. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun benzer örnekleri hatırlatarak kendisini “Arşive baksın” diyerek eleştirmesine dair konuşan Kurtulmuş, “Bu konuyla ilgili kim, ne söylemiş, geçmiş dönemlerde buna benzer meselelerde neler yapılmış hepsini satır satır biliyorum. Kimsenin oturduğu yerden ‘Can’ın dosyasına baksın’ deme hakkı yoktur. Bunu bir saygısızlık olarak telakki ederim” dedi.
‘İSMİNİN OKUNMASI MECLİS’İN KANAATİNİ GÖSTERİR’
Meclis’in tavrını belli ettiğini savunan ve Can Atalay’ın isminin milletvekili olarak okunmasını örnek olarak gösteren Kurtulmuş, çalışmalarında yer alamadığı komisyon üyeliğini de bir diğer örnek olarak gösterdi ve “İsmi Meclis ilk oturumunda okunmuştur. Artı, partilerin ortak eğilimiyle, İnsan Haklarını İzleme Komisyonu’na ‘bağımsız’ bir milletvekili olarak yani grubu bulunmayan partilerden bir milletvekili olarak Can Atalay seçilmiştir. Orada iktidar partilerinin de muhalefet partilerinin de ortak bir yaklaşımı söz konusudur. Herhalde bu da Meclis’in hangi kanaat içerisinde olduğunu gösteren bir şeydir” ifadelerini kullandı.
‘ÇOK UZUN SÜREBİLİR’ DEDİĞİ DAVA İÇİN ‘BİZ NASIL MÜDAHALE EDELİM?’ SAVUNMASI
Gezi Davası’na işaret eden ve kararı kendilerinin vermediğini söyleyen Kurtulmuş, “Çok uzun bir şekilde sürebilir” dediği dava süreci için “Mahkeme, bir ara kararla tutukluluk halinin kaldırılmasıyla ilgili bir karar verebilir. Dolayısıyla kararı verecek olan TBMM değildir” diye konuştu.
“Mahkemeden böyle bir karar bekliyor musunuz?” sorusu üzerine “Mahkemelerin iradesine Meclis olarak biz nasıl müdahale edebiliriz” diyerek yanıt veren Kurtulmuş, “Bunu kimsenin de suistimal etmemesi lazım. Devam etmekte olan bir dava üzerinden siyaset üretmemeleri lazım. Meclis ‘Hadi bakalım bunu serbest bırakın’ dediğinde, mahkeme serbest mi bırakacak? Hüküm özlü bir dava olduğu için tutukluluk halini mahkeme isterse kaldırabilir ve ilgili milletvekili gelip yemin edebilir” sözlerini kullandı.
‘MECLİS, KENDİNİ MAHKEME YERİNE KOYAMAZ’
Kurtulmuş, “Meclis’in görüşünü bir yazı olarak Yargıtay’a iletmeyi düşünür müsünüz?” sorusuna da “Böyle bir teamül yok. Zaten devam eden bir süreç var. Benim ya da Meclis’in kendisini, mahkeme yerine koyması düşünülemez. Mahkeme de kendisini Meclis yerine koyamaz” diyerek karşılık verdi.