Deprem bölgesindeki orman ve zeytinlik alanları imara açan düzenleme, komisyonda kabul edildi
İleri Haber
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, dün, AKP Ankara Milletvekili Orhan Yegin ve AKP İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar’ın imzası ile verilen önerge görüşüldü. “7452 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Yerleşme ve Yapılaşma ya İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Kabul Edilmesine Dair Kanun” kapsamında değişiklik içeren önergede, orman alanları ve zeytinlik alanların imara açılması talep edildi.
Önergenin görüşülmesi esnasında, Maraş merkezli 6 Şubat tarihli depremlere işaret edilerek teklifin hazırlandığı ve depremzedelerin konut ihtiyacının “ivedi” şekilde karşılanmasının amaçlandığı savunuldu. Komisyonda söz alan önerge sahiplerinden AKP’li Orhan Yegin, afetten etkilenen illerde yeterli alan ve mekan bulunmadığı için önergeyi verdiklerini söyledi.
AKP’nin rant odaklı önerisine dair TOKİ Başkanı Ömer Bulut da komisyonda söz aldı ve depremler sonrası 680 bini konut olmak üzere 800 bin bağımsız bölümün yenilenmesi ihtiyacının doğduğunu belirtti. İmara açılması talep edilen bölgelerdeki projelerden yalnızca depremzedelerin yararlanacağını ve daha sonrada başka projeler geliştirilmesini yönünde niyet olmadığını öne süren Bulut; projelerin, zorunlu olmadıkça zeytinlik alanlara dokunulmadığını da söyledi.
‘YEŞİL ALANLAR İÇİN HASSASİYET GÖSTERİYORUZ’
“Genel hayata etkili afet bölgesi” ilan edilen 18 il için geçerli olacak rant teklifine yönelik itirazlara karşı savunmada bulunan TOKİ Başkanı Bulut, projelerde donatı alanlarının da olacağını ve bunların çoğunun da yeşil alan barındırdığını savundu. Bulut, “Ağırlıklı olarak bu zeytin ve diğer nitelikli ağaçların bulunduğu bölgeleri biz yeşil alan olarak zaten projenin içerisinde değerlendiriyoruz yani o hassasiyeti, oradaki yeşil dokuyu azaltmama noktasında gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.
‘ORMAN DİYE GÖZÜKEN BAZI ALANLARDA AĞAÇ YOK’
Konuya ilişkin muhalefet milletvekillerinden itirazlar gelirken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da teklifin önce Çevre Komisyonu’nda değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Komisyon Başkanı Mehmet Muş ise yeşil alanlara karşı kendilerinin de hassasiyet gösterdiklerini iddia ederek depremler sonrası zorunluluk ortaya çıktığını savundu.
Muş, bir de örnek vererek, “Mesela ben Adıyaman’daydım deprem süresince, dağ kısmına doğru bazı alanlar orman diye gözüküyor ama ağaç yok orada. Ama orman alanı gözüktüğü için orada yapılaşma yapılamamış. Bu tip alanlar da var” dedi.
Yaşanan tartışmalar üzerine söz alan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Vedad Gürgen, “6 Şubat depreminden son ra afet bölgelerindeki tüm işlemler, iyile ştirmeler, yerleşmeye ilişkin hususların tamamı; 7452 Sayılı Kanun içerisinde yapılmakta. Dolayısıyla, bu kanun içerisinde tanımlanmış bölgelerin dışına çıkma ihtimali yok” diye konuştu.
ÖNERGE KABUL EDİLDİ
İtirazlara karşın Genel Kurul aşamasını adres gösteren Mehmet Muş’un oylamaya sunduğu önerge kabul edildi.