Kamunun dövizli alacağını eksik hesaplayıp devleti zarara uğrattılar
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) 2019 yılı hesaplarını inceleyen Sayıştay, bürokratların dövizli kamu alacağını TL’ye çevirirken yasalara aykırı olarak çok düşük kurdan hesap yapıp kamunun zarar etmesine yol açtıklarını tespit etti. Sayıştay raporuna göre, 2004 yılında yaklaşık 3.6 milyon dolarlık kamu alacağı düşük kur uygulanıp kamu kayıtlarına 21.3 milyon lira yerine 1.3 milyon lira alacak olarak yazıldı.
10 YIL BEKLETMİŞLER
Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre bir kamu kurumu, bir zimmet suçundan doğan ve mahkeme kararıyla kesinleşmiş 3 milyon 582 bin 265 dolarlık Hazine zararının yasal yoldan takip ve tahsil edilmesi için vergi dairesine 2004 yılında bildirimde bulundu. Ancak bildirimi alan vergi dairesi GİB kayıtlarına geçirmek yerine yaklaşık 10 yıl boyunca dosyayı bekletti. Vergi dairesi 2014 yılında 10 yıllık zaman aşımının dolmasına 1 ay gibi kısa bir süre kala dosyayı kayda aldı.
KURU HESAPLAYAMAMIŞLAR
Ancak Hazine’nin uğradığı yaklaşık 3.6 milyon dolarlık (bugünkü kurla yaklaşık 28 milyon lira) döviz zararı TL’ye çevrilip kayıtlara alınırken bu sefer de kur hesaplaması yanlış yapıldı.
Sayıştay raporunda, “Dolar cinsinden alacağın ilk kez kayıtlara alınması sırasında 1 milyon 372 bin 849 lira 47 kuruş değerleme yapıldığı ancak yönetmelik gereği yabancı para cinsinden alacakların ay sonlarında Merkez Bankası döviz satış kuru üzerinden değerleneceği hükmünün ihmal edilerek, aradan geçen zamanda kur değerlemesinin yapılmadığı tespit edilmiştir. Yönetmelik hükmü doğrultusunda, 3.582.265 ABD Doları’nın 31.12.2019 tarihli döviz kuru ile değerlenerek 21.316.984,34 TL olarak kayıtlara alınması gerekmektedir” uyarısı yapıldı.
BANKALAR KARDA DEVLET ZARARDA
Erdoğan Süzer’in haberine göre Sayıştay raporunda ayrıca vergi dairelerinin elektronik haciz yoluyla vergi borçlularının bankalardaki paralarına uyguladığı haciz işlemleri sonrasında protokole aykırı olarak EFT ücreti ödediklerini de ortaya çıkardı. Sayıştay raporunda, banka şubeleri tarafından haczedilen para ve paraya çevrilen değerlerin vergi dairelerine aktarılması işlemleri için protokol gereği hiçbir ücret ödenmeyeceği hükmüne rağmen bankaların parayı vergi dairelerine gönderirken EFT kestikleri bildirildi. Raporda ayrıca bankaların haczettikleri tutarları vergi dairelerine kısa süre içerisinde göndermeleri gerektiği halde beklettikleri, bunun da kamunun zarara uğramasına yol açtığı da belirtildi.