Katar’dan Türkiye’ye 10 milyar dolarlık kaynak için görüşmeler sürüyor
Reuters’a bilgi veren üst düzey yetkililer, Türkiye’nin 10 milyar dolarlık kaynak girişi için Katar ile görüştüğünü söyledi.
Uluslararası haber ajansı Reuters’ın haberine göre Katar’ın Türkiye’ye 10 milyar dolara ulaşabilecek yeni kaynak girişi sağlaması için görüşmelerde son aşamaya gelindi. Reuters’a bilgi veren üst düzey bir yetkili konunun “liderler düzeyinde yapılan ziyarette ele alındığını” söylerken, bir başka yetkili ise yıl bitmeden 2-3 milyar dolar bölümünün Eurobond şeklinde olabileceğini söyledi. 3 kişinin doğruladığı haber için Katar ile Hazine ve Maliye Bakanlığı ise bir yorum yapmadı.
15 MİLYAR DOLARLIK SWAP ANLAŞMASI
Türkiye ile Katar geçen yıl ekonomik ilişkilerini artırmış ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, Katar Merkez Bankası ile önce 5 sonra 15 milyar dolara genişletilen swap anlaşması imzalamıştı. Katar bu dönemde Borsa İstanbul ve Avrasya tünelinde de hisse almış, ülkeler liderler seviyesinde ekonomik ilişkilerin daha da artırılacağını söylemişlerdi.
Dünya Gazetesi Yazarı Şeref Oğuz da Katar ile yapılan swap anlaşmasında dolar kurunun 22 TL’ye sabitlendiğini öne sürmüştü.
‘EN AZ 8 MİLYAR DOLARLIK BİR TUTAR ÖNGÖRÜLÜYOR’
Cumhuriyet’in aktardığına göre Reuters’a bilgi veren üst düzey yetkili, “Katar’dan Türkiye’ye yeni bir kaynak sağlanmasına dair görüşmelerin son aşamasına gelindi. En az 8 milyar dolarlık bir tutar öngörülüyor. Toplam 8-10 milyar dolar arasında rakam değişebilir” dedi ve “Neticede 2-3 milyar doları yıl sonuna kadar, kalanı ise gelecek yıl olmak üzere kaynak temin edilecek. Burada (toplam kaynağın içinde bazı kısımlar) swap ya da eurobond olabilir. Birkaç yöntem üzerinde duruluyor. Karşılıklı mutabakat sağlandı. Liderler düzeyinde yapılan ziyaretlerde de bu konu ele alındı” ifadelerini kullandı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı 2022’de 11 milyar dolar borçlanma öngörmüş ve bunun 9 milyar dolarını tamamlamıştı. Dolayısıyla Hazine yıl bitmeden 2 milyar dolar daha ihraç gerçekleştirebilir. Önümüzdeki yıl uluslararası piyasadan borçlanma hedefi ise 10 milyar dolar olan Hazine, bazı yıllarda önfinansman için borçanmasını öne de çekebiliyor.
‘KATAR, TÜRKİYE YATIRIMLARINI ARTIRACAK’
Konu hakkında bilgi sahibi bir başka yetkili ise Katar ile Türkiye arasında ekonomik ilişkilerin artmaya devam ettiğine dikkat çekerek, “Hazine’nin bu yıl borçlanmasında 2 milyar dolarlık bir bölüm kaldı. İlk etapta Katar’ın tahvil piyasasına ihracına 2-3 milyar dolar iştiraki yöntemi görüşmeleri pozitif ilerliyor. Daha sonra da önümüzdeki yılın ilk aylarında devam edecek” dedi.
Yetkili, “Swap, eurobond, şirket ortaklığı ya da süreç içerisinde genişletilebilecek diğer konularda Katar’ın önümüzdeki dönemde Türkiye yatırımlarını daha da artıracağını söyleyebilirim” dedi. Aynı kaynak, bankaların sendikasyonlarına iştirakin arttırılması yöntemlerin kullanıldığını da söyledi.
ERDOĞAN, KATAR’A GİTMİŞTİ
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Dünya Kupası açılışı için geçen hafta Katar’a giderken; Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise Katar Maliye Bakanı Al-Kuwari ile son olarak geçen ay bir araya gelmişti.
Suudi Arabistan da bu hafta Türkiye’ye 5 milyar dolar mevduat yapılması için müzakerelerde nihai aşamasında olduklarını açıklamıştı.
28 MİLYAR DOLARLIK SWAP ANLAŞMASI
TCMB’nin Çin ile 6 milyar dolar, Katar ile 15 milyar dolar, Birleşik Arap Emirlikleri ile yaklaşık 5 milyar dolar ve Güney Kore ile de 2 milyar dolar olmak üzere toplam 28 milyar dolar karşılığı swap anlaşması bulunuyor. Bankacıların hesaplamalarına göre swapların 23-24 milyar doları halihazırda rezervlerde bulunuyor. Suudi Arabistan ile bugüne kadar swap ya da depo/mevduat ilişkisi ise bulunmuyordu.
Katar’ın swap anlaşması ise aynı tutar ile bir kaç ay önce yenilenmişti.