Ekonomi

KKM kararı sonrası mevduat faizlerinde yükseliş

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), AKP tarafından Eylül 2021’de uygulamaya konulan Yeni Ekonomi Modeli (YEM)’in “medarı iftiharı” sayılabilecek, dönemin TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun “Bir taşla beş kuş vuracağız” diye tasvir ettiği Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasını aşamalı olarak sonlandıracağını ilan etti. KKM’yi azaltmaya yönelik atılan adımların ardından mevduat faizlerinde yükseliş kaydedildi.

TCMB geçiş dönemi olarak da adlandırdığı kamu kontrollü döviz politikalarından serbest politikalara geçiş sürecinde kamuya yüksek maliyeti nedeniyle eleştirilen KKM’nin azaltılmasına yönelik yeni adım attı. Merkez Bankası açıklamasında, “kur koruma desteği sağlanan hesaplardan TL hesaplara geçiş ve kur korumalı hesapların belli oranda yenilenmesinin hedeflenmesine, kur koruması bulunmayan TL payı seviyesinde artış hedefine geçilmesine” karar verdi.

Tele 1’de yer alan habere göre; bu kararla eş zamanlı olarak Resmi Gazete’de yayımlanan bir tebliğ ile bankalara, KKM’ye geçen yatırımcıları TL mevduata dönmeye yöneltmesi de isteniyor. Yaşanan gelişmeler sonrası bankalar mevduat faizini yüzde 40 düzeyine yükseltti. Daha önce mevduat faizleri yüzde 30 seviyesine gerilemişti.

MEVDUAT FAİZİ NEDİR?

İçinde birden fazla değişkenin bulunduğu mevduat oranları gün sayısına ve faiz hesaplamalarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Mevduat faizinde herhangi bir bankanın süre bitiminde kişinin hesabına parayı yatırması gerekmektedir.

MEVDUAT FAİZİ NASIL HESAPLANIR?

Mevduat faizinde paranın beklediği süre oldukça önemli olmaktadır. Bu sistemde faiz hesaplama gün sayısına göre yapılmaktadır. Farklı süreler doğrultusunda gün sayısına bağlı olarak bankalar üzerinden mevduat faizi elde edilir. Faiz anapara ve bankanın verdiği faiz ile beraber kaç gün üzerinden vade oluşturacağına göre değişkenlik göstermektedir

Mevduat faizi, farklı süreler doğrultusunda gün sayısı baz alınarak bankalar tarafından verilen mevduatları ifade etmektedir. Anapara, bankanın verdiği para ve faiz ile beraber ne kadar gün üzerinden vade oluşturacağına bakılmaktadır. Bu durumda faiz oranı stopaj eklemeden hesaplanabilmekte iken stopaj çıktıktan sonra da belli bir oranda hesaplama yapılmaktadır.

Yazıyı Kaynağından Okuyun →

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu