Ekonomi

‘Mali disiplin’in sınıfsal niteliği resmileşti

İleri Haber

Doğrudan ve dolaylı vergilerdeki artışlara ilişkin AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararları bugün Resmi Gazete’de yayımlanırken, DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu da “mali disiplin”in sınıfsal niteliğinin resmileştiğini vurguladı. Dolaylı vergilerin emekçilerin yükünü artırdığını belirten Çerkezoğlu, “vergide adalet” taleplerini bir kez daha gündeme getirdi.

AKP iktidarı, seçimleri kazanmasının ardından emeğiyle yaşayan yurttaşlar üzerindeki vergi yükünü artırdı. Ekonomide yıkım emekçilere kesilirken, “vergide adalet” talebini uzun süredir dile getiren DİSK adına Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu tarafından “Vergi yükümüz artıyor, ücretlerimiz eriyor” başlığıyla yazılı bir açıklama yapıldı. Ücretlerin her geçen gün eridiğini ve kimsenin inanmadığını belirttiği resmi enflasyon ile alım gücünün de gerilediğini belirten Çerkezoğlu, yılın ikinci yarısına da vergi ve harç artışlarıyla başlandığını kaydetti.

Bugün, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan kararnameler ile vergi ve harçlara devasa artış uygulandığını vurgulayan Çerkezoğlu, “Vergilerde ve harçlarda yapılan bu artışlar TÜİK tarafından açıklanan ve işçilerin, emekçilerin ücretini belirleyen resmi enflasyon oranının çok üstündedir. Üstelik işçilerin, emekçilerin, emeklilerin yılın ikinci yarısı için aldıkları/alacakları ücret artışları daha ilk günden geri alınmaya başlandı” dedi.

‘ŞİMŞEK’İN AÇIKLADIĞI ‘MALİ DİSİPLİN’İN SINIFSAL NİTELİĞİ RESMİLEŞTİ’

“Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek’in 6 Temmuz 2023 sabah saatlerinde sosyal medya hesabından duyurduğu ‘mali disiplin’, ‘bütçe açığını azaltma’ gibi önlemlerinin ‘sınıfsal niteliği’ de bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile resmileşti” diyen Çerkezoğlu, “Bilindiği gibi KDV gibi dolaylı vergiler geliri ne olursa olsun bütün yurttaşlar tarafından aynı oranda ödenmekte ve vergilerin geniş bir tüketici grubu tarafından ödenmesi anlamına gelmektedir. İşçiden de patrondan da yoksuldan da zenginden de eşit oranlı alındığı için dolaylı vergiler vergi adaletini bozar” ifadelerini kullandı. 

‘DOLAYLI VERGİLERİN YÜKSEKLİĞİ, YÜKÜN DAR GELİRLİYE YÜKLENMESİDİR’

Vergi adaletsizliğine ilişkin detaylara işaret eden Çerkezoğlu, “İşçiler bir yandan daha ücretlerini almadan peşin peşin gelir vergisi ödemekte, öte yandan tüketim sırasında da ikinci kez vergi ödemektedir. Böylece çifte vergilendirmeye maruz kalmaktadır. Bir ülkede dolaylı vergilerin yüksekliği vergi yükünün tüketiciye ve dar gelirliye yüklenmesi anlamı taşımaktadır. Bu nedenle dünyada genellikle dolaylı vergiler düşük, dolaysız (doğrudan) vergiler yani gelirden alınan vergiler yüksektir. Türkiye’de ise dünyadaki eğilimin tersi olarak doğrudan vergiler düşük, adaletsiz bir vergi olan dolaylı vergiler yüksektir” sözlerini kullandı.

‘ZENGİNLERİ VERGİLENDİRMEK KAÇINAN AKP İLE DAR GELİRLİNİN VERGİ YÜKÜ DAHA DA ARTACAK’

Açıklamasının devamında AKP’nin sınıfsal tercihlerine vurguda ve istatistikleri paylaşan Çerkezoğlu, emekçilerin daha da yoksullaşacağını kaydederek şu ifadeleri kullandı:

“Sermayeyi ve zenginleri vergilendirmekten kaçınan AKP hükümetleri yıllardır dolaylı vergileri artırmaya devam ediyor. Dolaylı vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki oranı Türkiye’de 1990’da yüzde 48 ve 2000’de yüzde 59 iken 2022’de yüzde 64’e ulaştı. 2023 bütçesine göre dolaylı vergilerin payının yüzde 67,7 olması öngörülüyordu. Yapılan düzenlemeyle dolaylı vergilerin payı yani işçilerin, emekçilerin, emeklilerin, dar gelirlilerin vergi yükü daha da artacak.

Hükümet, çalışanların alım gücünü koruması gerekirken vergi oranlarında ve harç tutarlarına yaptığı artış işçileri daha da yoksullaştırmaya çalışıyor. Öte yandan vergi dilimlerinin sistematik olarak düşük belirlenmesi nedeniyle erkenden girdiğimiz yüksek vergi dilimleri nedeniyle, yıl içerisinde ücretlerimiz düşüyor. Kısacası ‘mali disiplin’, ‘bütçe açığını azaltma’, ‘vergiyi tabana yayma’ gibi adlar atlında vergi yükü işçilerin, emekçilerin, emeklilerin omuzlarına yıkılıyor.”

‘VERGİDE ADALET’ TALEPLERİ

Sözlerinin devamında “vergide adalet” talebine bir kez daha değinen DİSK Başkanı Çerkezoğlu, “Yüksek enflasyon dönemlerinde ülkeyi yönetenlerin görevi işçilerin, emekçilerin, emeklilerin alım gücünü korumaktır; gelirde ve vergide adaleti sağlamaktır. DİSK olarak yıllardır ‘Vergide Adalet, Gelirde Adalet’ mücadelesi veriyoruz. Son olarak aralık ayında iş yerlerinde topladığımız taleplerimizi içeren binlerce imzayı Maliye Bakanlığı’na iletmiştik” derken, vergi adalet için alınması gereken acil önlemlere ilişkin önerilerini de bir kez daha paylaştı.

DİSK’in “vergide adalet” talepleri şöyle:

Dolaylı vergilere ve harçlara yapılan artışlar geri alınmalıdır.

Gelir vergisi tarife ilk dilim oranı ücretlilerde yüzde 10’a düşülmelidir.

Vergi tarife dilimleri en az asgari ücret veya yeniden değerleme oranında artırılmalıdır.

Ücretlerden ve tükettiklerimizden değil, kardan, ranttan daha fazla vergi alınan; az kazananın az, çok kazanın çok vergi ödediği bir vergi düzeni şarttır.

Vergide adalet olmadan gelirde adalet olmaz!

Yazıyı Kaynağından Okuyun →

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu