Ekonomi

Markette bulunan 40 ürünün 29’unda fiyat artışı görüldü

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fiyatların düşürülmesi için üreticinin desteklenmesi gerektiğini belirterek “Üretici maliyetlerini düşürmeden, fiyatlarda ucuzluk olması mümkün değildir” dedi.

Bu yıl Ramazan ayı ortasında üretici ile market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 494 buçuk ile elmada görüldüğünü belirten Bayraktar, “Elma 5,9 kat, kabak 4,6 kat, limon 4,5 kat, maydanoz 4,3 kat fazlaya tüketiciye satıldı. Ramazan ortasında markette 40 ürünün 29’unda fiyat artışı, 10’unda fiyat azalışı görüldü” dedi.

‘ÜRETİCİYE DESTEK VERİLMELİ’

Ramazanın başından bugüne kadar olan süreçte markette fiyatı en fazla artan ürünün yüzde 40 ile beyaz lahana olduğunu, onu yüzde 31 ile pırasa, yüzde 30 ile maydanozun takip ettiğini anlatan Bayraktar, “Bu yıl ve geçen yıl Ramazan ortası fiyatlar karşılaştırıldığında markette 40 ürünün 40’ında da fiyat artışı oldu. Marketlerdeki fiyat artışları yüzde 15 ile yüzde 454 arasında değişen oranlarda gerçekleşti. Geçen yıl ile bu yılın Ramazan ortası fiyatlarına bakıldığında en fazla fiyat artışı markette yüzde 454 ile patlıcanda görüldü. Patlıcandaki fiyat artışını yüzde 297 ile beyaz lahana, yüzde 253 ile patates takip etti” diye konuştu.

Evrensel’de yer alan habere göre, ramazan ortasında üreticide 32 ürününün 15’inde fiyat artışı olduğunu kaydeden Bayraktar, üretici fiyatlarındaki artışa gübre, mazot, yem, elektrik, ilaç ve tohum fiyatlarındaki aşırı yükselmenin sebep olduğunu söyledi. Girdi fiyat endeksi ile tüketici fiyat endeksleri arasında üretici aleyhine ciddi bir açıklık olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Üretici maliyetlerini düşürmeden, fiyatlarda ucuzluk olması mümkün değildir. Üreticiye verilecek destek, tüketiciye verilecek destek olur” dedi.

NAKLİYEDE DAHA AZ MALİYETLELİ DENİZ VE TREN TAŞIMACILIĞI KULLANILMALI

KDV indirimlerinin fiyatlara yansımadığını gördüklerini belirten Bayraktar, tüketici fiyatlarının düşmesi için şunları önerdi:

“Sürekli artan mazot gübre yem elektrik zirai ilaç fiyatları mutlaka düşürülmelidir. Üretim ve dış ticaret planlaması ciddiyetle ele alınmalı ve uygulanmalıdır. Hal yasası ile zincir marketlere tanınan üreticiden doğrudan ürün alma yetkisi daha sıkı denetlenmelidir. Kooperatif ve üretici birlikleri işlevsel hale getirilmelidir. Tarım ürünlerinin nakliyesinde daha az maliyetli olan deniz ve tren taşımacılığı etkin hale getirilmeli ve sübvansiyon uygulanmalıdır. Hasatta, yükleme ve nakliye esnasında oluşan ürün kayıplarını azaltacak tedbirler alınmalıdır.”

Yazıyı Kaynağından Okuyun →

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu