Marmara depreminin ardından bugüne kadar 88 milyar TL deprem vergisi toplandı
İleri Haber
Marmara depreminin ardından toplanan deprem vergileri bir kez daha gündeme gelirken, vergi uzmanı Ozan Bingöl toplanan rakamın 88 milyar TL olduğunu belirtti.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin neden olduğu yıkımın ardından birçok ilde arama kurtarma ve yardım faaliyetleri konusunda sorun yaşanırken, iktidara yönelik eleştiriler de dile getirildi. Ortaya çıkan manzara halktan toplanan deprem vergisini bir kez daha gündeme getirirken, vergi uzmanı Ozan Bingöl de toplanan vergilere ilişkin bilgi ve verileri paylaştı.
88 MİLYAR TL VERGİ
Bingöl, kişisel Twitter hesabından yaptığı paylaşımda kendisine ait vergiyedair.com internet sitesinde konuyu ele aldığı yazıyı paylaşırken, “99 depremi ile hayatımıza giren ve halk arasında adı ‘deprem vergisi’ olarak bilinen Özel İletişim Vergisi’nden o günden bugüne kadar toplam 88 milyar TL para toplanmıştır. Ortalama dolar kuru ile bu tutar 38 milyar 248 milyon 506 bin dolar etmektedir” notunu da düştü.
‘MALİYETE KATLANMADAN TOPLANABİLMEKTE’
Ağustos 2022 tarihli yazısında, 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin yol açtığı ekonomik kayıpların giderilmesi amacıyla kanunun ortaya çıktığını vurgulayan Bingöl, “Özel İletişim Vergisi Niçin Kalıcı Hale Geldi?” başlıklı bölümünde, “İktidarlar, vergi idareleri tahsili kolay ve verimli vergi türlerini kolay kolay bırakmazlar. Özel İletişim Vergisi de verimli ve toplaması kolay bir vergidir. Nitekim, birkaç operatör ve internet servis sağlayıcısı aracılığı ile çok bir maliyete katlanmadan toplanabilmektedir. Bu kolaylığı gören vergi idaresi ve iktidar, verginin ilk ihdasındaki amacı bir kenara bırakarak, Özel İletişim Vergisi’ni kalıcı hale getirmiştir” ifadelerine yer verdi.
KONUT SORUNU DETAYI
Vergi uzmanı Ozan Bingöl, mevzuat ve ve güncel oranlara da değindiği yazısında ayrıca, Özel İletişim Vergisi ile 2,5 milyona yakın kişinin konut sorununun çözülebileceği notunu da düştü.
İHALE VE RANT VURGUSU
Söz konusu Twitter paylaşımında kamu ihale sistemi, imar tantları ve imar aflarına da işaret eden ve “Mesele her şeyin en pahalı ama insan hayatının ucuz olması…” diyen Bingöl, “Bugün bu yaraları sararken gösterdiğimiz birlikteliği, dayanışmayı, mücadeleyi yarın bu yaraları açanlardan ve vergilerimizi hoyratça harcayanlardan hesap sorarken de aynı birliktelik, dayanışma ve mücadele ile göstermemiz gerekir” vurgusunda bulundu.
Ozan Bingöl’ün yazısının tamamı okumak için tıklayın.