Ekonomi

Merkez Bankası yine swap limiti artırdı: Ne anlama geliyor?

Tugay Candan – @TugayCandann

Mail: [email protected]

Merkez Bankası, döviz karşılığı TL swaplarda limiti yüzde 30’dan yüzde 40’a çıkardı. Kararı yorumlayan iktisatçı Mustafa Sönmez, Merkez Bankası’nın böyle bir döviz takviyesini yolunu denediğini belirterek, “Cephane azaldı, takviye ediyorlar” dedi.

Merkez Bankası, döviz karşılığı Türk Lirası (TL) swap limitlerinde yeniden değişikliğe gitti. Bankalara gönderilen duyuruya göre Döviz Karşılığı TL Swap Piyasası işlem limitleri, Döviz ve Efektif Piyasaları işlem limitlerinin yüzde 30’undan yüzde 40’ına çıktı.

Merkez Bankası ilk önce 4 Nisan’da yaptığı düzenlemede geleneksel swap ihale limitleri Döviz ve Efektif Piyasası işlem limitlerinin yüzde 20’sinden yani yaklaşık 10 milyar dolardan yüzde 30’una yani yaklaşık 15 milyar dolara yükseltilmişti. 22 Nisan’da ise kotasyon swap limitlerini yüzde 30’a çıkarmıştı. Böylece her iki kanaldan 15 milyar dolarlık swap imkanı sağlanmıştı. Şimdi limit yüzde 40’a çıkarıldı ve 20 milyar dolarlık swap imkanı sağlanmış oldu. Değişiklikle bankaların Merkez Bankası’ndan swap işlemi imkanı artırıldı. Bankaların yurt dışı yerine Merkez Bankası ile swap işlemini büyümesi hedefleniyor.

‘CEPHANE AZALDI, TAKVİYE EDİYORLAR’

Kararı İleri’ye yorumlayan İktisatçı yazar Mustafa Sönmez, Merkez Bankası’nın, bankaların elindeki dövizleri piyasa faizi ödeyerek TL ile değişeceğini söyledi. Sönmez, Merkez Bankası’nın böyle bir döviz takviyesini yolunu denediğini belirterek, “Cephane azaldı, takviye ediyorlar” dedi.

SWAP ORANI NEDİR?

Piyasada üç tür swap işlemi vardır. Bunlar; para swapı, faiz swapı ve çapraz döviz swapı’dır. Kısaca swap türlerine değinecek olursak; 

1) Para swapı işlemleri; tarafların önceden anlaştıkları oran ve koşullarda belirli miktardaki para birimlerini değiştirmek suretiyle gerçekleştirdikleri işlemlerdir. 

2) Faiz swapı işlemleri; gösterge bir anapara tutarı üzerinden farklı faiz oranı esaslarına göre hesaplanacak faizlerin iki taraf arasında anlaşılan vadelerde değişimini öngören bir sözleşmedir. Bu sözleşmede, aynı para biriminden olan borçların faiz ödemelerinin yapısı değişmekte, anapara değişimi gerçekleşmemektedir. 

3) Çapraz döviz swapı işlemleri; farklı para birimleri ve farklı faiz yapısı üzerine (sabit veya değişken) borçlanan taraflar, diğer tarafın borcuna ilişkin anapara ve faiz ödemelerini yerine getirmek üzere anlaşarak gerekli yükümlülüğü yerine getirirler. 



Yazıyı Kaynağından Okuyun →

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu