Ekonomi

Reuters’ten 48 saatlik Türkiye analizi

Hazine’nin doların 18 TL’yi aşmasının ardından devreye soktuğu ‘kur korumalı mevduat’ uygulaması dış basına da yansıdı. Reuters’ta yayınlanan habere göre, Türkiye’nin aldığı karar hırslı ancak riskli.

Ajansın, tartışmalarda yer alan 4 kaynaktan aldığı bilgilere göre Hazine ve Maliye Bakanlığı, geçtiğimiz hafta, ‘dolar 18 TL’yi aşarsa’ devreye sokulacak bir plan hazırladı.

Üst düzey bir yetkili, bakanlığın doların 18 TL’den sonra geri dönülmesi zor bir yola gireceğine karar verdiğini söyledi.

Ajansa göre diğer iki yetkili, TL mevduatlarındaki döviz kayıplarına karşı devlet garantisi sağlama fikrinin 2018 döviz krizinde gündeme geldiğini ancak barındırdığı riskler nedeniyle rafa kaldırıldığını dile getirdi.

Habere göre Hazine Bakanlığı’ndaki bürokratlar başka bazı seçenekleri de değerlendirirken, sonuç olarak bu planda karar kılındı. Reuters, pazartesi akşamı dolar/TL’nin 18,4’e, euro/TL’nin de 20’ye kadar yükselmesinden sonra hükümetin ‘tetiği çektiğini’ belirtirken, bir kaynak kurların ‘balon oranlarına’ yükseldiği bu noktada müdahalenin gerekli görüldüğünü söyledi. Kaynak, “Durum sürdürülebilir değildi. Bunlar sorunlu ve gerçekten absürd seviyelerdi” dedi.

İsmi açıklanmayan bu kaynak, “Dolar 9 civarına düşerse bu iyi bir seviye olacaktır” dedi. Bir diğer kaynak da, hükümetin kurun 9 civarına inmesini umduğunu ama birkaç ay boyunca dolar karşısında 12-14 seviyeleri arasında kalmasını beklediğini söyledi.

‘ALBAYRAK 2018’DE İSTEMEDİ’

Ajansa konuşan iki yetkili, TL mevduatlarında döviz kaybına karşı bir hükümet garantisi sağlanması planının 2018’de yaşanan son kur krizinde de gündeme geldiğini ama riskleri nedeniyle rafa kaldırıldığını söyledi. Buna göre o dönem, Berat Albayrak bu planın hayata geçirilmesine karşı karar vermişti.

‘ENFLASYON ARTACAK’

Reuters’ın görüştüğü analistler ve bankacılar ise TL’deki güçlenmenin tersine dönmesi ve hükümet ile Merkez Bankası’nın ‘kur korumalı mevduat planı’ sonucunda kayıpları karşılamak zorunda kalması halinde enflasyonun daha da artabileceği ve bütçeye büyük bir baskı olacağı yorumunu yaptı.

Ajansa konuşan bir Türk yetkili ise “Atılan adımlar enflasyon riskini artıracaktır ama bu durum önümüzdeki dönemde telafi edilebilir. Devlet bu tercihte bulundu çünkü adım atmamak çok daha ciddi ve onarılamaz riskler yaratacaktı” dedi.

Yazıyı Kaynağından Okuyun →

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu