Ekonomi

Sanayideki düşüş devam ediyor

İstanbul Sanayi Odası Türkiye ve İstanbul İmalat PMI Mayıs 2019 verilerine göre sanayideki düşüş devam ederken, endeks değeri düşerek 45.3 değerini aldı.

50’NİN ÜZERİ İYİLEŞME, ALTI KÖTÜLEŞME

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye ve İstanbul İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketlerinin Mayıs 2019 dönemi sonuçları açıklandı. Aydınlık’ın haberine göre, eşik değer olan 50.0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye, altındaki rakamların da kötüleşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI mayısta 45.3 seviyesinde gerçekleşti. Rakam Nisan ayında 46,8’di. Bu düşüş sanayideki kan kaybının arttığını gösterdi.

İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI ise mayısta 47.1’e yükseldi. İstanbul imalat sektörünün istikrar kazanmaya daha da yaklaştığı mayısta, faaliyet koşullarındaki ivme kaybı son 10 ayın en düşük hızında gerçekleşti.

İstanbul Sanayi Odası ve IHS Markit’ten elde edilen PMI anket verilerine göre endeks Mayıs’ta 45.3 seviyesinde gerçekleşti. Anket katılımcılarından elde edilen anekdot temelli bilgilere göre Mayıs ayında Türk lirasındaki değer kaybı imalat sektörünü etkiledi. İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI); imalat sanayinin kaydettiği performansı sergilemek amacıyla tasarlanmış tek rakamlı, bileşik performans göstergesidir. Manşet gösterge; yeni siparişler, fabrika çıkışları, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve satın alma stokları gibi göstergelerden elde edilmektedir. 50.0 değerinin üzerinde ölçülen tüm rakamlar sektörde genel anlamda iyileşmeye işaret etmektedir.

Mayıs ayı verilerine göre girdi maliyetleri ve nihai ürün fiyatları artış gösterdi. Fiyatlardaki artışın yansıması olarak tüketici talebindeki zayıflık belirtileri devam etti. Yeni siparişler ivme kaybederken, bazı anket katılımcıları Avrupalı müşterilerden gelen talepteki zayıflığa dikkat çekti. Bu durum, satın alma faaliyetlerinin azalmasına neden oldu. Mayıs’ta tedarikçilerin teslimat süreleri ılımlı artış gösterdi. Anket katılımcıları nakit sorunları ile karşılaştıklarını bildirdi.

Yazıyı Kaynağından Okuyun →

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu