Türkiye, enflasyonun en yüksek olduğu 10 ekonomi arasında
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aralık ayı enflasyonu yüzde 13,58 artarak 2021 yılı enflasyonu yüzde 36.08 olarak duyurdu. TÜİK’in verilerine göre Türkiye, dünyada enflasyonun en yüksek olduğu ilk 10 ülke arasında yerini aldı.
Ülkelerin enflasyon ve faiz oranlarını karşılaştıran TradingEconomics’e göre, Türkiye dünyada enflasyonun en yüksek olduğu ilk 10 ülke arasında bulunuyor.
Uzun yıllardır ekonomik krizlerle ve yüksek enflasyon oranlarıyla mücadele eden Venezuela, dünyada enflasyon oranlarının en yüksek olduğu ülke konumunda. Güney Amerika ülkesinde kasım ayında yıllık enflasyon oranı yüzde 1198 oranında gerçekleşti. Venezuela’da enflasyon oranı bir önceki aya göre yüzde 31 oranında düştü. Ekim ayında TÜFE yüzde bin 575 olarak gerçekleşmişti. Bu alanda Venezuela’nın ardından yüzde 340 ile Sudan, yüzde 201 ile Lübnan geliyor.
Listenin dördüncü sırasında uzun yıllardır iç savaş ile mücadele eden Suriye yer alıyor. Suriye’de enflasyon oranı yüzde 139 oranında gerçekleşti. Venezuela’yı yüzde yüzde 340 ile Sudan, yüzde 201 ile Lübnan, yüzde 139 ile Suriye, yüzde 69 ile Surinam, yüzde 60 ile Zimbabve, yüzde 51 ile Arjantin ve yüzde 36 ile Türkiye izliyor.
Türkiye, aralık ayı enflasyon oranının açıklanması ile birlikte dünyada enflasyonun en yüksek olduğu ilk 10 ülke arasında girdi. Türkiye’de 2021’nin son enflasyonu yüzde 36,08 olarak açıklanırken, bu oranla birlikte Angola ve İran’ı geride bıraktı.
ENFLASYONUN EN DÜŞÜK OLDUĞU ÜLKE RUANDA
Trading Economics’in verileri baz alındığında, dünyada enflasyon oranlarının en düşük olduğu ülke Ruanda oldu. Afrika ülkesinde deflasyon yaşanırken (eksi enflasyon) oranlar Kasım ayında daha da düştü. Ekim ayında yüzde -3.3 olan enflasyon kasım ayında yüzde -3.4’e geriledi. Bu alanda Ruanda’nın ardından bir diğer Afrika ülkesi Çad geliyor. Çad’da enflasyon yüzde -0.9 olarak gerçekleşti.
Uzun yıllardır deflasyonla mücadele eden Japonya, kasım ayında artı enflasyona ulaştı. Asya ülkesinde kasım ayında yıllık enflasyon yüzde 0.6 olarak gerçekleşti.
‘EKONOMİYİ PRANGALARDAN KURTARMAYI BAŞARDIK’
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise İstanbul’da düzenlenen programda, 2021 yılı dış ticaret rakamlarını açıkladı. Erdoğan, 2021 yılı ihracat rakalmlarının bir önceki yıla göre yüzde 32,9 artışla 225 milyar 368 milyon dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti.
Erdoğan, “İhracatımız Güney Amerika’ya yüzde 86,6; Avrupa Birliği dışı Avrupa ülkelerine yüzde 29; yakın ve orta doğu ülkelerine yüzde 22,6; Kuzey Afrika bölgesine yüzde 44,8 oranında artış göstermiştir” diye konuştu.
Ekonomik krizle ilgili de konuşan Erdoğan, “Kıymetli arkadaşlar, her kriz aynı zamanda beraberinde birçok fırsatı da getirir” dedi.
“Türk ekonomisini prangalarından kurtarmayı başardık” diyen Erdoğan şunları kaydetti:
“OECD üyesi ülkelerin istihdam açısından 2022’nin 3’üncü çeyreğinde toparlanması öngörülürken Türk ekonomisi salgın öncesi seviyelere hızla ulaşmayı başarmıştır. Her kriz beraberinde birçok fırsatı da getirir. Tarih boyunca küresel kriz dönemlerini iyi değerlendiren ülkeler çok büyük sıçrama yapma imkanına kavuştular.
Küresel ekonomiye yön veren ülkelerin seremcamına baktığımızda bu gerçeği görürsünüz. Ülkemiz siyasi istikrarsızlık ve iç sorunları nedeniyle çok uzun yıllar kriz dönemlerinde önüne açılan pencereleri kullanamadı. Millet kaybederken, memur, emekli, işçi, esnaf kaybederken krizden nemalanan bu seçkin azınlık kazanmaya, palazlanmaya, servetini artırmaya devam etti. Türkiye’nin içine hapsedildiği bu daireyi 2002 yılında bozan biz olduk. Türk ekonomisini prangalarından kurtarmayı başardık. Serbest piyasa ekonomisi anlayışıyla rekabeti esas alan politikalarla ülkemizi kalkındırdık, güçlendirdik.
2021 YILI İHRACAT VERİLERİ
Türkiye ilk defa krizlerin altında ezilen değil, krizleri yöneten hatta fırsata çeviren ülke konumuna gelmiştir. Salgın nedeniyle ortaya çıkan alternatif tedarikçi arama eğilimleri ülkemizin küresel tedarik zincirlerindeki coğrafi avantajını öne çıkarmış ve ihracatımızın önünü daha da açmıştır. Geçen yılın 3.çeyreği itibarıyla Ülkemizin küresel ihracattan aldığı pay ilk kez yüzde 1’in üzerine çıkmıştır. İhracatımız tarihimizde ilk defa 200 milyar doları aşarak OVP’nin de ötesine geçmiştir. 2021 toplam ihracatımız geçen yıla göre yüzde 32,9 artışla 225 milyar 368 milyon dolar oldu. Bu bir rekordur.”