YSS Köprüsü’nün yüzde 51’i Çin şirketlerine
Rekabet Kurulu, China Merchants Expressway, CMU, Zheijiang Expressway, Jiangsu Expressway, Sichuan Expressway ve Anhui Expressway şirketlerinin oluşturduğu konsorsiyumun talip olduğu Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu’nun hisse devrinin önünde bir engel olmadığını duyurdu. Böylece altı Çinli şirket, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu’nun yüzde 51’ini satın alacak.
MALİYETİNE 2 BUÇUK MİLYAR DENDİ, 3 BUÇUK MİLYAR TUTTU, 688 MİLYON DOLARA SATILDI
30 Mayıs 2012’de Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü de barındıran Kuzey Marmara Otoyolu’nun Odayeri-Paşaköy etabı için ihale yapıldı. İhaleyi 10 yıl 2 ay 20 günlük işletme süresi ile İçtaş İnşaat Sanayi Ticaret AŞ-Astaldi Ortak Girişim Grubu kazandı.
İhalenin ardından o dönem Ulaştırma Bakanı olan Binali Yıldırım, “Yatırım tutarı olarak 2.5 milyar dolar. Bu rakam düşebilir de artabilir de. Hedefimiz bu köprüyü 2015’in sonunda faaliyete sokmak” diye konuşmuştu. Yavuz Sultan Selim Köprüsü hedeflenen süreden aylar sonra 26 Ağustos 2016 tarihinde hizmete girdi.
Daha sonra 3 Mart 2017 dönemin Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan gazetecilere yaptığı açıklamada 60 kilometrelik Kuzey Marmara Otoyolu projesinin toplam maliyetinin 3.5 milyar dolar olduğunu açıkladı.
Hong Kong Borsası’na açıklama yapan altı Çin şirketi 688 milyon dolar ödeyeceklerini duyurmuştu.